Dit archief is sinds 1 oktober 2004 niet meer bijgewerkt
OUTFOXED: DE GUERILLA DOCUMENTAIRE
{VPRO GIDS, 25 september, 2004} Filmisch valt er weinig te genieten aan OUTFOXED, een documentaire over de Amerikaanse 24-uursnieuwszender Fox News. Robert Greenwalds film is de zoveelste uit het anti-Bush kamp. Interessanter lijkt de manier waarop Outfoxed tot stand is gekomen en verspreid. De 'guerillamethode'noemt Greenwald zijn aanpak.
[lees verder]
SCHEUREN DOOR DE SAHARA
{HP/De Tijd, 24 september, 2004}
Naast de rally Parijs-Dakar is er straks Amsterdam-Dakar: in een oud brik crossen door de woestijn. Gewoon 'fun'of een riskante onderneming. [lees verder]
DE VERBORGEN HOLLANDSE HUIZEN VAN NEW YORK
{Man of all Seasons, herst, 2004}
Op het meest westelijke deel van Long Island ontstond in de zeventiende eeuw door de komst van Nederlandse kolonisten een geheel nieuwe stijl van huizenbouw. De historische waarde van de Dutch Colonial houses van Brooklyn wordt vaak onderschat. Gelukkig zijn er liefhebbers die de oude houten huizen opknappen en koesteren.
[lees verder]
THE REVENGE OF PAC-MAN: RETROGAMING
{VPRO GIDS, augustus, 2004}
Terug van weggeweest: pac-man. Klassieke videospelletjes zijn weer populair. Maar waarom eigenlijk? [lees verder]
BEGRAAFPLAATSEN ALS ENTERTAINMENT
{VPRO GIDS, juli, 2004}
Hollywood Memorial Park verkeerde al jaren in deplorabele staat, tot de broers Brent en Tyler Cassity het vijf jaar geleden ontdekten. Dankzij hen werd de begraafplaats in ere hersteld. Maar Hollywoods beroemdste rustplaats werd pas echt nieuw leven in geblazen door de televisieserie Six Feet Under waarvoor de broers model stonden.
[lees verder]
'VERGADEREN IN DE BADA BING'
{VPRO GIDS, 17 april, 2004}
Deze week gaat het derde seizoen van The Sopranos, de tv-serie over een depressieve Maffiosi, van start. Terwijl in de Verenigde Staten het programma algemeen wordt beschouwd als de beste dramaserie van dit moment, lijkt de bekendheid en waardering voor de Sopranos in Nederland nog altijd achter te blijven. Drie diehard fans over The Sopranos.
[lees verder]
GOD IN PASTELTINTEN
{NRC Handelsblad, Achterpagina, 8 maart, 2004}
De fel gekleurde boodschap is al van kilometers afstand zichtbaar. “GOD IS LOVE” schreeuwt het je in roze en rode reuzenletters van verre tegemoet. Dit is Salvation Mountain, een van top tot teen beschilderde berg, middenin de Californische Sonoran Desert, een kleine honderd kilometer ten noorden van de Mexicaanse grens.
[lees verder]
DE TWEEDE JEUGD VAN PALM SPRINGS
{HP/De Tijd, 20 februari, 2004}
Eerst de achtertuin van Hollywood, toen een oase voor bejaarden. Nu wordt het Amerikaanse Palm Springs herontdekt door liefhebbers van kitsch en architectuur.
[lees verder]
KIJK EENS WAT IK NU WEER HEB GEZIEN
{Intermediair, 12 februari, 2004}
Sms'en is razend populair, mms'en, het versturen van foto's, veel minder. Maar gefotografeerd wordt er volop: op de meeste Amerikaanse sportscholen is de cameratelefoon daarom al verboden.
[lees verder]
DE UITLEVERING VAN EEN AMERIKAANSE 'BOOKIE'
{Vrij Nederland, 7 februari, 2004}
Afgelopen week besloot de Haarlemse rechtbank de Amerikaan Robert A. voorlopig niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Hoe een bizarre Texaanse moordzaaak een voorlopig hoogtepunt kreeg in Nederland.
Voor de politie was de zaak duidelijk: Robert A. had zijn broer ingehuurd om zijn vrouw te vermoorden. 'Hij is in Amerika vrijgesproken,' zegt zijn advocaat. 'Daarmee zou de kous af moeten zijn' 'Nadat hij de uitleveringsverdragen heeft bestudeerd, is hij tot de conclusie gekomen dat Nederland de beste optie was'
[lees verder]
EEN INTELLIGENTE STEP
{VPRO Gids, 17 januari 2004}
Heeft de Segway de toekomst? Wel als we Apple-baas Steve Jobs mogen geloven. Die was ooit van mening dat de introductie van Dean Kamens superstep net zo revolutionair voor de mensheid zou zijn als de uitvinding van de pc. Maar waarom rijden we dan nog niet massaal op rond?
[lees verder]
SEGWAY STUMBLES IN EUROPE
{Wired, December 18, 2003}
The Segway Human Transporter isn't making it to the top of many European Christmas lists this year. In addition to costing thousands of dollars, the two-wheeled scooter appears to be illegal in most of the EU. By Jeroen van Bergeijk.
[more]
EL 'SCOOTER INTELIGENTE' TROPIEZA EN EUROPA
{Wired, December 18, 2003}
El Transportador Humano Segway -que cobró fama cuando se mostró por primera vez en Internet- no está ocupando los primeros lugares de las listas de regalos navideños en Europa. Además de costar miles de dólares, parece que el scooter de dos ruedas es ilegal en la mayor parte del territorio de la Unión Europea. Por Jeroen van Bergeijk.
SEGWAY TEM PROBLEMAS NA EUROPA
{Wired, December 18, 2003}
O patinete hi-tech Segway não está vendendo tanto quanto se esperava no Velho Continente. Além de custar caro, o brinquedinho parece ser ilegal em alguns países. Por Jeroen van Bergeijk
『セグウェイ』の行く手を阻むヨーロッパの交通法規
2003年12月19日 大都市での走行が禁止されたり、リコールが発表されたり、わずか6000台しか売れていなかったことが明らかになるなど、経営的にはあまり順調とはいえない新型電動スクーター『セグウェイ・ヒューマン・トランスポーター』。ヨーロッパでも無認可車両とされ、もし走行すれば違法となる。例外的にフランスとイタリアでは歩道に限り走行が認められているが、最高速度は歩くのとたいして変わらない時速6キロと、極端に遅く制限されている。
JOURNALISTIEKE NON-FICTIE: MOEILIJK GENRE VOOR BUITENLAND
{De Journalist, 14 november, 2003}
De Nederlandse literatuur is het laatste decennium aan een ware opmars in het buitenland begonnen. Maar hoe zit het met het succes van Nederlandse non-fictie? Waarom worden er - relatief - zo weinig Nederlandse journalistieke boeken vertaald?
[lees verder]
HOWARD DE@N FOR PRESIDENT
{VPRO Gids, 25 oktober, 2003}
Zal internet het beslissende medium blijken te zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Opmerkelijk is de campagne van underdog Howard Dean.
[lees verder]
EEN AFRIKAANSE ATTRACTIE
{HP/DE TIJD, 17 oktober, 2003}
Zodra je in het stadje Elmina uit de taxi stapt word je omgeven door jongens die iets van je willen. De een probeert een mooie zeeschelp te slijten, de ander een paar mango's, een volgende begint gewoon te bedelen. Vol trots tonen de jongens hun identiteitskaarten waarop achternamen als De Koning of Bartels staan vermeld. Niks bijzonders misschien…maar Elmina ligt in het Afrikaanse land Ghana.
[lees verder]
OP DE BRES VOOR DE DUTCH COLONIAL
{NRC Handelsblad, Achterpagina, 29 september, 2003}
Het van Pelt-Woolsey House in New York dreigt te worden gesloopt. Alleen John Antonides strijdt nog voor een van de laatste achttiende-eeuwse Nederlandse boerenhuizen in de stad.
[lees verder]
DER WÜSTE TRIP
{Rolling Stone, september, 2003}
Terroristen und Islamisten können sie nicht schrecken: Der echte Overlander und Abenteuer-Tourist sucht sein Glück noch immer auf dem Trip quer durch Afrika.
[weiter]
KANTOOR AAN ZEE
{NRC Handelsblad, Achterpagina, 12 augustus, 2003}
Strandpaviljoen Republiek Bloemendaal biedt badgasten internetfaciliteiten. Hoe bevalt het om in zwembroek kantoor te houden?
[lees verder]
DE PIRAMIDES VAN SOEDAN
{NRC Handelsblad, Leven&cetera, 4 juli, 2003}
Jeroen van Bergeijk nam de 'Osama-road', een snelweg die is gebouwd door het constructiebedrijf van Bin Laden, en bezocht de piramides in het noorden van Soedan.
[lees verder]
U KUNT NOG TERUG
{NRC Handelsblad, Boeken, 4 juli, 2003}
Wie wil ontsnappen aan de fuik van het massatoerisme, kan denken aan een vakantiebestemming als Sierra Leone of Afghanistan. Een reisgids met cultstatus geeft advies wat te doen bij een staatsgreep of een poging tot kidnapping.
[lees verder]
DWARS DOOR AFRIKA
{HP/De Tijd, 9 mei, 2003}
Ze willen zich onderscheiden dvan de mensen die per vliegtuig reizen. Maar uiteindelijk verschillen de 'overlanders'die per auto door Afrika trekken, weinig van de doorsneetoerist, ervoer Jeroen van Bergeijk.
[lees verder]
STUFF THAT MAKES YOU FEEL BETTER
{NRC Handelsblad, Achterpagina, 8 mei, 2003}
De boetiek met de onheilspellende naam 'Safer America' is gevestigd op nog geen vijfhonderd meter afstand van Ground Zero in New York. De in een keurige winkelstraat - hier doet Wall Street zijn boodschappen - gesitueerde onderneming is ,,'s werelds eerste winkel gespecialiseerd in homeland security".
[lees verder]
KEN PARK: AL TE BONTE PARADE VAN MAFKEZEN
{VPRO-gids, februari 2003}
Of hij nou jongeren uit Oklahoma vastlegt, of een stel New Yorkse tieners, Larry Clark toont ze altijd in wat in zijn ogen de naakte, rauwe werkelijkheid is. En dat heeft in de meeste gevallen heftige discussies tot gevolg. Ontaarde jongeren staan ook in zijn nieuwste film, Ken Park, centraal. Maar misschien schiet de regisseur ditmaal wel zijn doel voorbij.
[lees verder]
WE ZIJN WEER THUIS
{HP/De Tijd, december en januari 2003}
Na vijf jaar New York keerden de journalisten Jeroen van Bergeijk en Remke de Lange terug naar Nederland. Beurtelings beschrijven ze hun verbazing over het land dat ze aantroffen.
Deel 1: de Nederlandse Botheid
Deel 2: de Nederlander en zijn interieur
Deel 3: de Nederlander en zijn kinderen
Deel 4: de klagende Nederlander
8 MILE LAAT ZIEN DAT RAP PRACHTIGE POEZIE IS
{VPRO Gids, 11 januari 2003}
Eminem, eerder verguisd vanwege zijn rapteksten vol homo- en vrouwenhaat, heeft zijn imago opgepoetst. Na zijn debuutfilm 8 Mile wordt hij als een nieuwe Elvis door blank Amerika in de armen gesloten. Zoals Saturday Night Fever disco een gezicht gaf, zo doet 8 Mile dat voor rap.
[lees verder]
IEDER LAND ZIJN EIGEN IENIEMIENIE
{VPRO Gids, 4 januari 2003}
Sesamstraat wordt in 140 verschillende landen uitgezonden.
De kracht van het programma schuilt in het promoten van universeel
geachte waarden als verdraagzaamheid, solidariteit en eerlijk delen.
Maar hoe succesvol Ernie en Bert ook zijn in het verspreiden van positieve waarden,
ook zij kunnen in conflicthaarden geen vrede brengen.
[lees verder]
DE EERSTEN DER MOHIKANEN
{NRC Handelsblad, oktober 2002}
Vaak zijn indianenreservaten plekken van armoede, drank en werkloosheid. Maar in het reservaat van de Pequots rijden alle indianen in een BMW of Mercedes. Even verderop is de stam van de Mohikanen ook bezig flink rijk te worden. Allemaal dankzij de goklust van de blanken die hen vroeger overheersten. [lees verder]
WAT MOET AMERIKA ZONDER THE SOPRANOS
{VPRO Gids, 12 oktober 2002}
Nu de Vara de succesvolle televisieserie The Sopranos een herkansing geeft, staat niets een kennismaking met de roemruchte maffiafamilie nog in de weg. En dat werd tijd want alles aan The Sopranos is top: de regie, de cast, de scenario's, de muziek en de montage. Jeroen van Bergeijk tekende in New Jersey in op The Sopranos Bustour. [lees verder]
DE WERELD NA 911
{VPRO Gids, 7 september 2002}
De wereld zou definitief veranderen, Amerika voorop. Zo klonk kort na de aanslagen op 11 september vorig jaar. Maar is dat wel zo? Jeroen van Bergeijk, op het moment van de aanslagen correspondent in Amerika, analyseert de effecten van 911. [lees verder]
KIJK NAAR JE EIGEN
{VPRO Gids, 7 augustus 2002}
Nederlanders die na langdurig buitenlands verblijf naar het vaderland zijn teruggekeerd geven vaak blijk van een frisse kijk op onze poldermaatschappij; ze hebben oog voor wat er in Nederland is veranderd - ten goede of ten kwade. Jeroen van Bergeijk is zo'n gewezen expat. Na een zesjarig verblijf als freelance journalist in New York keerde hij onlangs terug naar Nederland. Voor de VPRO Gids keek hij een week lang naar de Nederlandse televisie. Het bleek geen onverdeeld genoegen, en leidde tot kritische bespiegelingen over onze volksaard. [lees verder]
DOOD & BROOD
{HP/De Tijd, 8 maart 2002}
Ground Zero-petjes. Osama bin Laden-T-shirts. Twin Tower-parafernalia. Autocommercials met de slogan 'Help America Forward'. Hoe de plek van De Aanslag is verworden tot een toeristische attractie, en Amerika van 11 september een merk heeft gemaakt.
[lees verder]
"WIRED GAAT NIET OVER DE NIEUWE ECONOMIE"
{Emerce, 7 maart 2002}
Wired was ooit de bijbel voor de predikers van de digitale revolutie. Maar sinds het duidelijk werd dat de digitale heilstaat nooit zal arriveren, ging ook het wild vormgegeven tijdschrift een rustiger koers varen. Afgelopen zomer werd Chris Anderson (39) als nieuwe hoofdredacteur aangetrokken, die notabene bij het wel heel bedaagde The Economist werd weggelokt.
[lees verder]
AMBROSE-INDUSTRIE ONDER VUUR
{VPRO-gids, 2 februari 2002}
De peperdure tv-serie Band of Brothers, die nu zowel bij SBS6 als V8 is te zien, is gebaseerd op het gelijknamige boek van historicus Stephen Ambrose. In Amerika worden zijn boeken steevast bestseller, die zelfs door president Bush worden gelezen - en dat zegt heel wat. Maar nu wordt 's lands populairste geschiedkundige beschuldigd van plagiaat.
[lees verder]
ROT, ROT EN NOG EENS ROT
{NRC Handelsblad, 18 januari 2002}
Is Las Vegas de 'schaduw hoofdstad' van Amerika, een 'criminele stadstaat', bolwerk van 'internationale corruptie? Een overtrokken beeld van de gokstad.
[lees verder]
THE HARLEM SHUFFLE
{HP/DE TIJD, 4 januari 2002}
Voor het swingende uitgaansleven van muziek en eten begeven New Yorkers zich tegenwoordig massaal uptown. Ondernemers, toeristen, nieuwe bewoners - zelfs Bill Clinton heeft zijn draai gevonden in Harlem. De tweede Renaissance van een zwarte achterbuurt.
[lees verder]
AMERIKA IN 2001
{NRC Handelsblad, 28 december 2001}
Op 11 september werd alles anders. De terroristische aanslagen en de daarop volgende oorlog hebben voor enorme veranderingen in de Amerikaanse mediacultuur gezorgd.
[lees verder]
PATRIOTTISME POLITIE
{NRC Handelsblad, 21 december 2001}
Het Media Research Center is een pressiegroep die vooroordelen van de media wil blootleggen. Ondanks de neutrale naam laat de club geen twijfel bestaan over zijn conservatieve ideologie. Het Media Research Center heeft maar een doel: aantonen dat de meerderheid van de Amerikaanse media een liberal bias heeft.
[lees verder]
THE BIN LADEN TAPE
{NRC Handelsblad, 14 december 2001}
De grote tv-stations onderbraken er hun reguliere programmering voor, de 24-uurs nieuwskanalen herhaalden hem keer op keer. En natuurlijk hadden ze onmiddellijk een mooie leader klaar: 'The Bin Laden Tape'.
[lees verder]
OORLOGSTRIVIA
{NRC Handelsblad, 7 december 2001}
De Gary Condit-affaire, bijtende haaien, het liefdesleven van actrice Anne Heche en de versprekingen van George Bush. Het waren onderwerpen die de Amerikaanse media tot voor kort beheersten, maar nu zijn verdwenen. Sinds 11 september lijkt voor kranten, opiniebladen en nieuwzenders unaniem te gelden dat triviaal uit is en serieus in.
[lees verder]
HET INNOVATIEFSTE OP DE AMERIKAANSE TV
{NRC Handelsblad, 6 december 2001}
Een serie die een heel seizoen laat zien wat er op slechts één dag gebeurt, kan dat interessante televisie opleveren? Het antwoord is volmondig ja. '24' is de meest innovatieve nieuwe televisieserie die momenteel op de Amerikaanse buis is te zien.
[lees verder]
MONUMENT VOOR TWEE GEVALLEN TORENS
{HP/De Tijd, 23 november 2001}
Ooit werden ze door New Yorkers verfoeid, maar nu ze er niet meer zijn worden ze opeens gemist. Dus moeten de Twin Towers worden herdacht: met een gedenkteken op 'de plek'. De discussies laaien hoog op.
[lees verder]
AFSTANDSBEDIENING
{HP/De Tijd, 23 november 2001}
Niet iedereen doet het graag: alleen een cafe binnenstappen. Om de verlegen versierders over de drempel heen te helpen, werd in New York de Remote Lounge geopend.
[lees verder]
WOODWARD VS. HERSH
{NRC Handelsblad, 23 november 2001}
Tot nu toe staan de belangrijkste journalistieke onthullingen over de oorlog in Afghanistan op naam van twee oude rotten in het vak: Woodward en Hersh.
[lees verder]
BANG VOOR BELEGEN NIEUWS
{NRC Handelsblad, 16 november 2001}
De Amerikaanse opiniebladen hebben de afgelopen tijd geen enkel probleem gehad de kolommen te vullen. Het ene opzienbarende nieuwtje volgde na het andere. Maar voor de 'general interest' maandbladen is de huidige crisis een nachtmerrie.
[lees verder]
HET VALT UIT DE LUCHT EN IS HUMANITAIR
{NRC Handelsblad, Achterpagina, 10 november 2001}
‘Food Gift From The People Of The United States of America’ staat er op het felgele plastic pakketje ter grootte van een fors woordenboek. Meer dan een miljoen van deze ‘Humanitarian Daily Rations’ zijn inmiddels boven Afghanistan afgeworpen.
[lees verder]
DE RAMP IN FICTIE
{NRC Handelsblad, 9 november 2001}
Waar actualiteitenprogramma's en de 24-uurs nieuwszenders nu al twee maanden geen ander onderwerp kennen dan de 'war on terror', daar bleef het Amerikaanse televisiedrama tot voor kort ver achter. Natuurlijk kon dat ook niet anders. Series worden immers vaak maanden van tevoren opgenomen. Maar langzaamaan sijpelen de gebeurtenissen van 11 september nu ook door in fictie.
[lees verder]
RECLAMEOORLOG
{NRC Handelsblad, 2 november 2001}
De afgelopen zeven weken heeft de regering Bush weinig te klagen gehad over de media. Kritische geluiden over 'the war on terror' in Afghanistan of het thuisfront waren nauwelijks te horen. Deze week kwam de omslag.
[lees verder]
AMERICA'S NEW WAR
{VPRO GIDS, 27 oktober 2001}
Een eindeloze stroom felgroene televisiebeelden van inslaande raketten in nachtelijk Bagdad, zo nu en dan onderbroken door een in camouflagepak gestoken generaal Schwarzkopf met aanwijsstok. Dat is was de westerse kijker zich herinnert van de berichtgeving over de Golfoorlog. Het slagveld gereduceerd tot computeranimatie. Tot de elfde september jongstleden, toen de grote nieuwszenders en de 24-uur-kanalen in de VS live uitzonden wat zich aan het 'front' afspeelde. Heeft de ramp het Amerikaanse medialandschap definitief veranderd?
[lees verder]
ANGST
{NRC Handelsblad, 26 oktober 2001}
Volgens een recente opiniepeiling vreest iets meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking binnenkort het slachtoffer te worden van een terroristische aanslag. Ik moet bekennen dat die vrees mij niet geheel vreemd is. Ik heb me al menig rampenscenario in het hoofd gehaald wanneer de New Yorkse metro weer eens een van zijn vele vertragingen opliep.
[lees verder]
BE AMERICAN, BUY A CAR
{NRC Handelsblad, 19 oktober 2001}
,,De Amerikaanse Droom: We laten ons die door niemand afpakken.'' En wat behelst die Amerikaanse droom? Volgens een recent reclamefilmpje van General Motors waaruit deze uitspraak komt: een nieuwe Chevrolet. Net als de rest van Amerika laat ook de reclamewereld zich dezer dagen op haar patriottisme voorstaan.
[lees verder]
GEVOELIG NIEUWS
{NRC Handelsblad, 12 oktober 2001}
Vorige week vrijdag werden verslaggevers van zeventien verschillende Amerikaanse nieuwsorganisaties door het Pentagon naar het vliegdekschip USS Carl Vinson in de Arabische Zee gevlogen. Zondag stegen vanaf dat schip vliegtuigen op om bombardementen op Afghanistan uit te voeren. De betreffende media – waaronder The New York Times, The Washington Post en CNN – wisten dus dat een aanval op handen was, maar maakten daar geen melding van.
[lees verder]
EEN OORLOG ZONDER BEELDEN
{NRC Handelsblad, 8 oktober 2001}
Het contrast kon niet groter zijn. Terwijl de terroristische aanslagen op het World Trade Center en de daarop volgende chaos en paniek in haarscherpe beelden live op alle televisiestations van Amerika te volgen waren, moesten diezelfde zenders het gisteren tijdens de aanval op Afghanistan zonder een enkel duidelijk beeld stellen.
[lees verder]
HET KARRETJE VAN BUSH
{NRC Handelsblad, 5 oktober 2001}
Is Amerika sinds 11 september een land geworden waar hysterie hoogtij viert, de vrijheid van meningsuiting de kop wordt ingedrukt en iedereen staat te juichen bij alles wat president Bush doet? Afgaand op de Amerikaanse media zou je het op het eerste gezicht wel zeggen.
[lees verder]
HOE KRIJG JE NEW YORK AAN HET LACHEN
{NRC Handelsblad, 4 oktober 2001}
Na een korte rouwperiode zijn de tien comedy clubs van New York weer open, en leveren stand up-comedians weer hun commentaar op de actualiteit. Maar kun je grappen maken over de aanslagen? ,,Er is zoveel ellende, ik heb er genoeg van. Ik wil weer lachen.''
[lees verder]
THE SHOW MUST GO ON
{NRC Handelsblad, 4 oktober 2001}
New York probeert krampachtig weer zichzelf te zijn. Maar de toerist ontsnapt niet aan de nasleep van de aanslagen van 11 september. Lege bussen, rustige winkels, goedkope hotels, gesloten attracties, gratis musea en ramptoeristen: het duurt nog wel even voordat de stad weer de trekpleister van weleer is.
[lees verder]
'ALLES WORDT ANDERS'
{NRC Handelsblad, 28 september 2001}
In de dagen direct na de aanslagen werden er talloze boude uitspraken gedaan over de toekomst van de media. Menigeen beweerde dat de nationale obsessie voor beroemdheden en het seksleven van politici plotsklaps was verdwenen. Niemand zou meer geïnteresseerd zijn in door de media geïnstigeerde hypes en eindeloos gebabbel over trivialiteiten.
[lees verder]
HUMOR NA DE RAMP
{NRC Handelsblad, 21 september 2001}
Moet en kun je grappig zijn in de nasleep van de grootste terroristische aanval uit de Amerikaanse geschiedenis? Dat is een vraag waar de gastheren van Amerikaanse late night talkshows momenteel mee worstelen. En het antwoord lijkt voorlopig te luiden: nee – of hooguit een klein beetje.
[lees verder]
BEFORE AND AFTER
{HP/DE TIJD, 21 sept 2001}
New York is niet verdwenen. De stad is er vandaag en zal er morgen ook nog zijn. We zullen er bovenop komen. Een reportage.
[lees verder]
DAGBOEK NA DE RAMP
{VPRO, 11-18 september 2001}
VIER DAGEN LANG 24 UUR NIEUWS PER DAG
{NRC Handelsblad, 15 september 2001}
Vrijwel alle Amerikaanse zenders, vooral ook de lokale, besteden sinds dinsdag bijna al hun zendtijd aan de ramp en de gevolgen daarvan. Zelfs koopkanalen en weerstations geven nieuwsbeelden door. Maar de verslaggevers die zich met camera's en kladblokjes rond de bekenden van slachtoffers verdringen roepen soms walging op.
[lees verder]
ALLES ZIT ONDER HET STOF IN BROOKLYN
{NRC Handelsblad, 11 september 2001}
Stof. Zelfs in downtown Brooklyn, ruim anderhalve kilometer van het rampgebied verwijderd, zit alles onder het stof: personenauto's, ambulances, gebouwen en vooral de tienduizenden mensen die rond 11 uur 's ochtends de Brooklyn Brigde komen aflopen. Alle wegen en metrolijnen zijn afgesloten en dus is maar één weg uit lower Manhattan: te voet.
[lees verder]
GEEN NACHT ZONDER TALKSHOW
{VPRO-gids, 1 september 2001}
Amerika is de bakermat van de late night talkshows. Momenteel telt genre aan gene zijde van de oceaan vier grote jongens: David Letterman, Craig Kilborn, Jay Leno en Conan O'Brien. Waar bestaat hun formule uit en wat kunnen Nederlandse formatbedenkers daarvan opsteken?
[lees verder]
DE VERWARRING VAN HET SNELLE NIEUWS
{NRC Handelsblad, Media, 11 aug, 2001}
Bereik je jonge kijkers door het nieuws als een MTV-clip vorm te geven? Of door vier items simultaan te behandelen? De reacties op het deze week verjongde CNN Headline News zijn negatief.
[lees verder]
REMAKE VAN 'PLANET OF THE APES' IS KASKRAKER IN VS
{NRC Handelsblad, Kunst, 6 aug 2001}
De remake van de cultklassieker Planet of the Apes, die vorige week in de VS in première is gegaan, heeft nu al een enorm bedrag opgeleverd. En dat terwijl de film door de critici vrijwel unaniem is afgekraakt.[lees verder]
OOK DE SOUP NAZI BESTAAT ECHT
{NRC Handelsblad, Media, 21 juli 2001}
Het personage Cosmo Kramer, de chaoot uit Seinfeld, is gebaseerd op de maffe, werkloze Kenny Kramer, die nu een slaatje uit de serie probeert te slaan.
[lees verder]
NAPSTER IS DOOD, LEVE DE REST
{Radio Online, 10 juli 2001}
Gratis muziek binnenhalen wordt steeds moeilijker. Maar er zijn nog steeds mogelijkheden
[luister verder]
DE KLEINE PADVINDER
{HP/DE TIJD, 29 juni 2001}
Ik bevind me op N 40° 43.303 W 073° 57.775 oftewel aan het einde van North 8th Street in de Brooklynse wijk Williamsburg. Hier, aan de oever van de East River met een adembenemend uitzicht op de skyline van Manhattan, moet tussen de verroeste autowrakken, bouwafval en ingestorte pieren moet ergens een schat begraven liggen. De coördinaten van deze schat heb ik van de website www.geocaching.com gehaald, het verzamelpunt voor de deelnemers aan een nieuw spel, geo-caching, een moderne vorm van schatzoeken dat gebruik maakt van GPS-ontvangers en internet.
[lees verder]
`ALS WE ONS BLIJVEN VOLPROPPEN, ONTPLOFFEN WE'
{NRC Handelsblad, Zaterdags Bijvoegsel, 23 juni 2001}
Als je eenmaal weet hoe het in de slachterijen en de keukens toegaat, dan lust
je geen hamburger met patat meer. Tot zijn eigen verbazing is Eric Schlossers
aanklacht tegen de fastfoodindustrie een beststeller geworden. `Friet is lekker.
Maar ik gun deze verwerpelijke industrie mijn centen niet.'
[lees verder]
MARK Z. DANIELEWSKI EN DE GEBROKEN MENS
{VPRO-gids, 9 juni 2001}
In Amerika heeft House of Leaves, het debuut van Mark Z. Danielewski, reeds de cultstatus bereikt. Onlangs verscheen ook de Nederlandse vertaling, Het Kaartenhuis. Een griezelig boek dat zich afspeelt in het nachtleven van Hollywood. Opvallend is de onorthodoxe lay-out, zoals het blauw oplichtende woord huis, Danielewski's leitmotiv. Jeroen van Bergeijk haalde in Hollywood een nachtje door met de schrijver.
nb: Ik heb een hekel aan .pdf bestanden, maar heus, dit verhaal komt beter tot zijn recht in .pdf formaat. Het artikel is opgesplitst in vier delen: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4.
[of lees gewoon verder]
DE DICTATUUR VAN DISNEY
{NRC Handelsblad, M, juni, 2001}
Wie in Amerika genoeg heeft van drukke, criminele steden kan gaan wonen in het modeldorp Celebration, een nostalgisch nest waar schoonheid, orde, rust en regelmaat heersen. Curieus genoeg is het eigendom van de Disney Company, die er de lakens uitdeelt. Een surreeel leven in een plastic omgeving, waar je in de gaten wordt gehouden door je buren en door Disney's 'Porch Police'.
[lees verder]
SLIMME ONLINE MARKETING VAN NIEUWE SPIELBERG FILM
{Radio Online, 22 mei, 2001}
De nieuwe film van Steven Spielberg, A.I., gaat gepaard met een uitgekiende online marketingcampagne. In plaats van de obligate website met informatie over de filmmakers, hebben de makers van AI gekozen voor een interactief spel dat zijn weerga niet kent.
TUSSEN SPEL EN WERKELIJKHEID
{NRC Handelsblad, Media, 18 mei, 2001}
Sinds het succes van de website van The Blair Witch Project gaat iedere film gepaard met een `online marketing campagne'. Maar waar de gemiddelde filmsite bestaat uit wat obligate informatie over de makers, een paar foto's en een flauw spelletje, daar zet Steven Spielbergs A.I. een nieuwe standaard.
[lees verder]
PSYCHOPATEN AAN DE MACHT
{VPRO-gids, 12 mei 2001}
Dr. Paul Babiak is een New Yorkse bedrijfspsycholoog gespecialiseerd in psychopaten. Niet elke psychopaat is een Hannibal Lecter. Er zijn ook psychopaten die geen moorden plegen en gewoon op kantoor zitten. Nou ja gewoon, volgens Babiak laat de ‘industrial psychopath’ in de werkomgeving een spoor achter van gebroken levens en ontspoorde carrières.
[lees verder]
MUZIEK ZIEN
{NRC Handelsblad, Media, 8 mei, 2001}
Hoe visualiseer je muziek? In de jaren zestig was het antwoord de vloeistofdia, in de jaren zeventig de discobal en discovloer en in de jaren tachtig en negentig heerste de videoclip. En aan het begin van de 21ste eeuw?
[lees verder]
NEWSEUM DOET NIET AAN WAARHEIDSVINDING
{VPRO-gids, 5 mei 2001}
Journalisten behoren samen met advocaten en politici tot de meeste gehate en gewantrouwde beroepsgroepen van Amerika. Je hoeft maar naar Hollywood te kijken om dat beeld bevestigd te zien. In films als Celebrity, Scream, en het recente Fifteen Minutes worden verslaggevers afgebeeld als domme, onethische gewetenloze cynici die slechts één interesse hebben: oplage- en kijkcijfers. Maar als het aan het Newseum ligt komt daar verandering in. [lees verder]
VAN GRATIS LID NAAR BETALENDE ABONNEE
{Emerce, 3 mei, 2001}
Contentsites trekken, ondanks de verliezen, enorme aantallen bezoekers en voorzien blijkbaar in een reële behoefte. Hoog tijd voor een nieuwe aanpak dus: abonnementen.
[lees verder]
SITES VAN NEPFANS
{NRC Handelsblad, Media, 20 April, 2001}
Rent-a-relative.com zorgt voor stand-ins bij bruiloften en familiefeesten zodat de genodigde lekker thuis kan blijven. Was de inhoud niet zo absurd geweest, dan zou de site makkelijk voor echt kunnen doorgaan.
[lees verder]
IN KORTE BROEK EN T-SHIRT NAAR HET HEILIGE LAND
{NRC Handelsblad, 14 April, 2001}
Het Bijbelse Jeruzalem in de vorm van een themapark: welkom in The Holy Land Experience, Orlando, Florida. ,,Wat wij doen is het Heilige Land toegankelijk maken''
[lees verder]
DE DOOD VAN EEN KOFFIEPOT
{NRC Handelsblad, Media, 22 maart, 2001}
Nog even en de eerste webcam ter wereld is niet meer. Het koffiezetapparaat van het computerlaboratorium van Cambridge University is al sinds 1991 online. Maar binnenkort verdwijnt met de Trojan Room Coffee Machine een historisch monument van het net.
[lees verder]
EEN KROKET VAN 13 DOLLAR
{NRC Handelsblad, Agenda, 8 maart, 2001}
New York Today, de online uitgaansgids van The New York Times, classificeert NL, het eerste Nederlandse restaurant in New York, als ‘Scandinavian’. Dat geeft wel aan dat New Yorkers bepaald niet bekend zijn met Nederland, laat staan de Nederlandse keuken.
[lees verder]
EEN SPELER MET HEEL ERG VEEL MP3
{NRC Handelsblad, 26 februari 2001}
Bestaande MP3 spelers hebben één groot nadeel: je kunt er doorgaans niet meer dan een uurtje muziek op kwijt. De Creative D.A.P. Jukebox biedt een oplossing voor dit probleem: deze draagbare MP3 speler kan het equivalent van maar liefst 150 cd's bevatten.
[lees verder]
'HOT ACTOR OF THE MOMENT'
{VPRO-gids, 10 februari 2001}
Er zijn van die acteurs die je opeens opvallen en bij naam leert kennen waarna blijkt dat ze al jaren meegaan en je ze al veel vaker had gezien. [lees verder]
STAKING IN HOLLYWOOD
{VPRO-gids, 3 februari 2001}
Hollywood maakt zich momenteel op voor een van de meest ingrijpende stakingen uit haar geschiedenis. Naar verwachting leggen deze zomer zowel de Writers Guild of America (WGA), de vakbond voor scenarioschrijvers, en de Screen Actors Guild (SAG), de vakbond voor acteurs, het werk neer. [lees verder]
TIM ROBBINS ALS BILL GATES
{VPRO-gids, 27 januari 2001}
Had Bill Gates zoiets ooit kunnen dromen: dat hij nog eens door niemand minder dan Tim Robbins vertolkt zou worden? Goed, feitelijk heet de hoofdpersoon van Antitrust Gary Winston, de baas softwarebedrijf NURV (Never Underestimate Radical Vision), maar voor iedereen die de krant leest is het duidelijk dat hier Bill Gates wordt bedoeld. [lees verder]
HET VEELBESPROKEN GEHEIM VAN 'IT'
{NRC Handelsblad, Media, 24 januari 2001}
Het is revolutionair! Het wordt belangrijker dan internet! Het zal steden veranderen! De afgelopen tijd woedde een kleine hype op internet en in de Amerikaanse media over een mysterieuze nieuwe uitvinding bijgenaamd 'IT'. Wat is IT? Niemand schijnt het te weten en de uitvinder Dean Kamen zwijgt in alle talen over zijn geesteskind. [lees verder]
VIOLEN ZETTEN IN
{VPRO-gids, 19 januari 2001}
Film soundtracks zijn big business. Denk alleen maar aan Titanic: Celine Dions hit stond weken op nummer een. Soundtracks vormen, naast video’s en computerspelletjes, een lucratieve en niet meer weg te denken bron van neveninkomsten.
[lees verder]
HOE GROOT IS DE INVLOED VAN AINTITCOOL.COM?
{VPRO-gids, 13 januari 2001}
Het is in Hollywood geaccepteerde wijsheid dat Harry Knowles van de website Ain’t It Cool News een film kan maken of breken. Maar klopt dat ook?
[lees verder]
BILLGATESISDEAD.COM
{VPRO-gids, 6 januari 2001}
Bill Gates is dood. Op 2 december 1999 werd de Microsoft chairman in Los Angeles doodgeschoten. Althans dat wil de low budget nep-documentaire MacArthur Park ons doen geloven. [lees verder]
ANALYSE THIS
{Emerce, december 2001}
Internetanaliste Mary Meeker uitte in november twijfel over de haalbaarheid van de omzetprognoses van Yahoo!. Analist Henry Blodget kwam ook met een negatieve analyse. Prompt zakte de beurswaarde van Yahoo! met 8 miljard gulden. Wat maakt de internetanalist zo machtig? [lees verder]
WEDEROPSTANDING VAN DE WEBWINKEL
{NRC Handelsblad, Media, 16 december 2000}
Nog niet zo lang geleden leek de Amerikaanse e-commerce op sterven na dood. Toch wordt voor dit jaar een omzetstijging van 66 procent voorspeld. De ondoorgrondelijke wetten van het webwinkelen.
[lees verder]
DOOD VAN EEN ACHTBAAN
{NRC Handelsblad, Achterpagina, 12 december, 2000}
Op een grijze zondagochtend struint een tiental New Yorkers en een verdwaalde Italiaanse toerist door de puinhopen van wat ooit een van de mooiste achtbanen van New York was: de Thunderbolt. [lees verder]
SNELHEID ALS ENIGE DEUGD
{NRC Handelsblad, Boeken, 10 november, 2000}
"Matt Drudge is the only reporter ever to be sued by The White House", staat er op de achterflap van The Drudge Manifesto. Het is een uitspraak die volgens zijn critici precies aangeeft wat er mis is met internetjournalist Matt Drudge. [lees verder]
artikelen 2000
artikelen 1999
artikelen 1998
artikelen 1997
artikelen 1996
|