STAKING IN HOLLYWOOD
{VPRO-gids, 3 februari 2001}
Hollywood maakt zich momenteel op voor een van de meest ingrijpende stakingen uit haar geschiedenis. Naar verwachting leggen deze zomer zowel de Writers Guild of America (WGA), de vakbond voor scenarioschrijvers, en de Screen Actors Guild (SAG), de vakbond voor acteurs, het werk neer. Zoals dat doorgaans bij een staking gaat willen de vakbonden meer geld. Schrijvers en acteurs profiteren tot nu toe weinig van bijvoorbeeld de verkoop van films aan het buitenland en televisiestations. Daar moet hoognodig verandering inkomen, vinden de twee vakbonden. Maar naast meer geld eist de WGA vooral meer respect. De vakbond wil af van het idee dat een film door een regisseur wordt gemaakt. Een film wordt niet door één persoon gemaakt. Regisseur en schrijver zijn op zijn minst even belangrijk, is de gedachte. Vandaar dat de bond eist dat de credit "a film by" verdwijnt.
De gevolgen van de dreigende staking zijn tamelijk verstrekkend. Omdat iedereen verwacht dat Hollywood deze zomer geheel stil komt te liggen, is elke studio en iedere producent al maanden in de weer een extra voorraad films aan te leggen. Want het kan natuurlijk niet gebeuren dat er volgend jaar geen films in de bioscoop te zien zullen zijn. En dus worden er momenteel veel films gemaakt die je op zijn best als haastklussen zou kunnen omschrijven. Aan de andere kant krijgt onbekend talent momenteel ongekende kansen. Maar de gevolgen gaan verder: op Sundance, het filmfestival voor de independent film, schijnt zo’n beetje alles gekocht te worden wat los en vast zit, New Yorkse Broadway producenten kunnen deze zomer kiezen uit topacteurs die niet in Hollywood aan de slag kunnen en ook de Canadese filmindustrie krijgt een flinke injectie omdat veel producenten naar het noorden uitwijken.
Dankzij al deze noodgrepen maakt het dan ook feitelijk weinig meer uit of de staking daadwerkelijk doorgaat. De budgetten voor 2001 zijn er zo’n beetje door heen gejaagd en dat betekent dat er nauwelijks meer een film gemaakt zal worden deze zomer. Staking of niet.
© Jeroen van Bergeijk
|