|
MARK PESCE: DE UITVINDER VAN VRML
Mark Pesce is een man met vele gezichten. Hij is de uitvinder van VRML, oftewel Virtual Reality Modeling Language, waarmee driedimensionale beelden over het net verstuurd kunnen worden. Hij is ook een zelfverklaard visionair die beweert dat het fictieve cyberspace zoals we dat kennen uit het werk van William Gibson binnen enkele jaren werkelijkheid is geworden. En Mark Pesce is een techno-pagan. Oftewel een heks die middels eeuwenoude rituelen computers heilig verklaard. Hoogste tijd voor een gesprek.
Mark Pesce is een spraakwaterval. Eenmaal op gang is hij niet te stoppen. Diverse malen moet ik tijdens ons gesprek om een time-out vragen aangezien mijn hersens zijn woordenstroom niet kunnen bijhouden. Hij spendeert zijn tijd dezer dagen aan het aflopen van conferenties, bijeenkomsten en festivals met maar een doel: de Internetgemeenschap overtuigen van het wonder van zijn uitvinding VRML. Dankzij VRML zal het World Wide Web binnen enkele jaren veranderen in een driedimensionale wereld. Pesce meent dat cyberspace zoals dat meer dan tien jaar geleden werd beschreven door William Gibson in Neuromancer binnen enkele jaren eindelijk werkelijkheid zal worden.
De laatste maanden heeft VRML een grote vlucht genomen. Meer en meer VRML-sites komen on-line, er zijn al een tiental browsers op de markt - in de laatste versie van Netscape zit zelfs al een VRML-browser ingebakken - en het grootste deel van de industrie heeft haar goedkeuring aan VRML gegeven. VRML is het dus helemaal. Maar betekent dit dat het oude vertrouwde HTML gaat verdwijnen? Of kunnen de twee naast elkaar bestaan? Hoe zit het eigenlijk met de weergave van dat driedimensionale web? Zullen we straks net als in de film Johnny Mnemonic een "headmount" op ons hoofd zetten, de dataglove aantrekken en zo cyberspace verkennen? Pesce: "Absoluut niet! Headmounts zijn uitermate slecht voor je. Kijk zo'n ding houdt als het ware jouw visuele systeem voor de mal. Dat doet het door beelden met parallax maar zonder diepte te projecteren. En omdat dit niet de manier is waarop men gewoonlijk een gevoel van diepte ondergaat, gaat het lichaam anders reageren. Je visuele systeem wordt, als je een headmount op hebt, als het ware geherprogrammeerd. En dat kan zeer schadelijke gevolgen hebben. Een paar jaar geleden heb ik SEGA geholpen een headmount te ontwerpen. Toen ze het ding begonnen te testen merkten ze dat kinderen "totally screwed up" onder de headmount vandaan kwamen. Het bleek dat zeker voor kinderen een headmount een definitieve verslechterde diepteperceptie tot gevolg kan hebben. Virtual Reality zal zich voorlopig nog gewoon op het computerscherm blijven afspelen." Met al dat geklets over drie dimensies ligt de vraag natuurlijk voor de hand of het daar ophoudt. Oftewel wanneer verschijnt de vierde dimensie op het web? Pesce: "Die is er al! Namelijk in de vorm van HotJava dat voor beweging op het web kan zorgen. De vierde dimensie is gedrag in de tijd, oftewel beweging. HotJava heeft de vierde dimensie, maar niet de andere drie, terwijl VRML de eerste drie dimensies heeft en niet de vierde. Als deze twee gaan integreren zullen ze het beste van elkaar erven. En dan ontstaat 'real interactive cyberspace'.
Mark Pesce is niet alleen een handige computerjongen en visionair, hij is ook een heks. De relatie tussen hekserij - of paganism op zijn Amerikaans - en technologie lijkt misschien ver gezocht, maar is het volgens Pesce niet. Een van de uitgangspunten van paganism is dat niet alleen god of zeer speciale personen heilig zijn zoals in het Christendom, maar dat alle mensen en dingen bezield zijn met heiligheid. Dus ook computers. Om heilig te worden, moet er eerst gezegend worden. En dus vragen Pesce en zijn medeheksen middels eeuwenoude rituelen een zegening voor hun computers. Is Pesce een doorgedraaide New-Ager? Pesce: "Nou dat moet jij maar uitmaken. Ik zal mijn standpunt proberen uit te leggen. Machines gebruiken houdt in: met ze communiceren. We gaan als het ware een relatie met machines aan. Neem bijvoorbeeld programmeurs die helemaal kunnen opgaan in wat er in hun computer gebeurt. Elke uitwisseling van informatie, oftewel communicatie, verandert ons. Dus ook de communicatie tussen mens en machine. Daarom is het zo belangrijk dat we onze machines bezielen met onze menselijke aard, onze heilige aard zou ik willen zeggen. Want als we de machines niet zegenen, niet 'menselijk' maken, dan ontmenselijken ze ons. Als we vergeten ze te zegenen, als we vergeten te zeggen dat het wonder van de mensheid ook in deze machines is vertegenwoordigd, dan interacteren we opzettelijk met machines die geen belichaming van onze menselijkheid, van onze heilig aard zijn. In antieke culturen hebben alle voorwerpen een heilige waarde, een heilige betekenis. Wij hebben daar afstand van genomen omdat we zo rationeel, zo wetenschappelijk zijn. Dat is bullshit. We hebben daar afstand genomen omdat we er bang voor zijn, omdat we niet weten hoe we moeten omgaan met dat aspect van onze eigen aard. Maar die heilige waarde is niet iets 'out there'. Het zit in ons zelf. Dus wat we moeten doen is ervoor zorgen dat machines, die een reflectie zijn van ons zelf, ook dat aspect van ons reflecteren."
Pesce lijkt het prototype van de Emile Ratelband-adept, zo'n positief ingestelde Amerikaanse West-coast bewoner die meent dat alle problemen verdwijnen als iedereen maar een Mac op zijn bureau heeft staan. Maar de man heeft ook een andere kant. Hij blijkt bij nader inzien gelukkig een haast Hollands soort nuchterheid ten toon te spreiden. Hij weet zijn eigen religie met een korreltje zout te nemen en kan wel lachen om mijn continue opgetrokken wenkbrauwen. Natuurlijk vindt hij dat de toekomst er voor VRML zonnig uitziet, maar met gemak somt hij ook een aantal factoren op die zijn geesteskind alsnog de das zouden kunnen omdoen. "De browsers kunnen niet goed werken, de inhoud kan niet interessant genoeg zijn, de software om 3D te maken kan te primitief zijn." En ook heeft hij in tegenstelling tot de digitale naïeve optimisten oog voor de gevaren van zijn eigen vinding. Pesce: "Mijn motto is: 'the creation of a world neccearly implies the creation of a world view'. Wat ik daarmee bedoel is het volgende. Als ik een technologie ontwerp waarmee de mensheid nieuwe werelden kan maken, dan moet ik me ook bezig houden, sterker nog ben ik verplicht me te bemoeien, met de wereldbeelden die ermee voortgebracht kunnen worden. Ik probeer voorbeelden te geven van hoe je deze techniek op een goede manier kan inzetten. De driedimensionale cyberspace kan zeer kwalijke gevolgen hebben. Je zou de geschiedenis ermee kunnen herschrijven. Je kan er fascisme mee creëren. Op mijn eigen bescheiden wijze probeer ik voor positieve voorbeelden te zorgen. Ik wil mensen laten zien hoe je VRML zou kunnen gebruiken en ze aanmoedigen mijn voorbeelden te volgen. Maar of dat wat helpt? Dat is natuurlijk de vraag."
|
Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie. |