VPRO-GIDS


1998

DIKKE CHINEES MOET CBS REDDEN
Sammo Hung in Martial Law

Fans van David Letterman zullen zich diens laatdunkende opmerkingen over zijn werkgever CBS nog wel herinneren. CBS is al jaren de minst bekeken zender van de grote drie Amerikaanse zenders en Letterman liet - tot woede van zijn bazen - zelden na dat onder de aandacht te brengen. In een drastische poging het tij te keren heeft CBS dit nieuwe televisieseizoen eens voor een geheel andere taktiek gekozen in het produceren van televisieseries.

Normaliter moet een serie een extreem lange weg langs de bureaucratie van een televisiestation doorlopen: eerst is er een idee, dan een uitgewerkt idee, dan een script, dan een proefaflevering (pilot) en vervolgens wellicht een serie. Het spreekt voor zich dat tegen de tijd dat een televisieserie eindelijk geproduceerd gaat worden het originele plan geheel is verwaterd. Maar voor de nieuwe serie Martial Law werd deze lange, voor de creativiteit verlammende, weg overgeslagen en konden de makers na slechts een paar vergaderingen met de programmaleiding aan de slag.

Wat levert zoiets op? Op het eerste gezicht bitter weinig: Martial Law is een standaard aktieserie die weinig clichés uit de weg gaat: ook hier weer snelle auto's, mooie vrouwen en hele enge schurken. Het enige afwijkende is de hoofdpersoon. Want een dikke Chinees van middelbare leeftijd die geen Engels spreekt, is wel een bijzonder merkwaardige keuze voor een programma dat op zaterdagavond 'prime time' wordt uitgezonden. En deze Sammo Hung maakt de afgezaagde formule van Martial Law ruimschoots goed. Hung is een kruising tussen Dennis Franz (die in NYPD Blue het personage Andy Sipowicz vertolkt) en Hongkong filmster Jackie Chan. Van Franz heeft hij zijn uiterlijk, van Chan zijn vechtkunsten en vriendelijke uitstraling. Hung, die zijn sporen verdiende als sidekick van Jackie Chan en tevens menig film met de ster regisseerde, blijkt in Amerika onmiddellijk cultstatus te hebben verworven. De behendigheid waar je die absoluut niet verwacht, gecombineerd met zijn droge humor en gevatheid (des te leuker door zijn gebroken Engels) zijn dan ook onweerstaanbaar. Op Internet vliegen de Sammo Hung websites inmiddels als paddestoelen uit de grond en de plaatselijke videotheek heeft heel rap een paar oude Sammo Hung films ingekocht. Wellicht komt het met de kijkcijfers van CBS dit jaar eindelijk goed.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.